f v s
^

News

«MENA. Vidas menores» in progress…

Adios, Juanmi.

Lo que somos, en gran medida se lo debemos a nuestros maestros.
Juanmi Gutierrez fue uno de ellos, además de un hombre generoso, entrañable y un documentalista de raza.
Ahora se ha ido a otros lugares a mirar la vida que pasa. Ya nos contará.
¡Hasta siempre, Juanmi y muchas gracias!

«Más allá de la colina y la selva» en el festival de cine africano Afrikaldia 2019.

XVII Congreso Latinoamericano de Religión y Etnicidad

Processus de paix et Justice transitionnelle. «Los párpados cerrados de Centroáfrica»

Nuestro documental «Los párpados cerrados de Centroáfrica« se exhibe en la jornada sobre Procesos de paz y Justicia transnacional que el INSTITUT UNIVERSITAIRE VARENNE et de l’ASSOCIATION FRANCOPHONE DE JUSTICE TRANSITIONNELLE organizan en el marco de la Université d’été 2018.
Du 1er au 8 juillet 2018 Saint-Étienne-de-Baïgorry Baigorri (France).
.

Más allá de la colina y la selva: Los Cuidados Paliativos en Camerún

«Más allá de la colina y la selva» en Madrid

Proyección en Zaragoza de Los Párpados cerrados de Centroáfrica

Nueva selección. Los párpados en México.

Nueva selección de «Los párpados cerrados de Centroáfrica», esta vez en México.
X ENCUENTRO HISPANOAMERICANO DE CINE Y VIDEO DOCUMENTAL INDEPENDIENTE, “Contra el silencio todas las voces“
Del 12 al 21 de abril de 2018.

Premio en el Festival UN FILM PER LA PACE 2017 (Italia)

“Los párpados cerrados de Centroáfrica” ha sido premiado en el XII Festival Un film per la pace, como mejor documental para la divulgación de la paz.
Nuestro agradecimiento al jurado del certamen, a todo el equipo de la película y a quienes lo habéis apoyado.
http://www.unfilmperlapace.it/paceeng.html

“Les paupières fermées de la Centrafrique” a été récompensé dans le XII Festival per le pace, comme meilleur documentaire pour la divulgation de la paix.
Notre reconnaissance à le jury du festival, à toute l’équipe du film et à ceux qui vous l’avez appuyé.

Proyección de «Los párpados cerrados de Centroáfrica» en AFRIKALDIA 2017

Próxima proyección de «Los párpados cerrados de centroáfrica»:
.

Participando en el 10 Congreso de Estudios Africanos

«Los párpados cerrados de Centroáfrica» se proyectará en el marco del 10º CONGRESO IBÉRICO DE ESTUDIOS AFRICANOS que se celebrará e Granada del 25 al 27 de enero de 2018. Mantendremos un coloquio posterior sobre las causas de la situación en Centroáfrica y sobre la situación actual de la región.

Artículo de Alfredo Torrescalles en El País

En Bangassou hay dragones

Première à Bangui (II)

Première à Bangui (RCA)

Centrafrique : Le documentaire « Les Paupières fermées de la Centrafrique » adulé par le public

«Los párpados cerrados de Centroáfrica» en Las Palmas

«Les paupières fermées de la Centrafrique» à Bangui

«Los párpados cerrados de Centroáfrica» en La casa de Colón

En martes 14 de Nov. «Los párpados cerrados de Centroáfrica » se proyecta en Las Palmas dentro de la III Muestra de cine de Casa África.
Será en La casa de Colón a las 19:30h. con coloquio posterior con nuestra compañera Diana Muñoz Hurtado. ¡Un enorme lujo!

Ir a la noticia

«Los párpados cerrados de Centroáfrica» en WOMAD 2017

«Los párpados cerrados de Centroafrica» estará en el WOMAD 2017.

«Les paupIères fermées de la Centrafrique» dans WOMAD 2017.

Présentation du documentaire : au-delà de la colline et la brousse KTO

Mention d’honneur au Festival du film noir de 2017 à Montréal

Excellente nouvelle: notre documentaire «Les paupières fermées de la Centrafrique» a reçu la Mention d’honneur au Festival International du Film Black de Montréal 2017.

Great news: Our documentary «Central Africa’s closed eyelids» has received the Honorable Mention at the Montreal Black Film Festival 2017.

Una gran noticia: Nuestro documental «Central Africa’s closed eyelids» ha recibido la Mención de Honor en el Black Film Festival 2017 de Montreal.

KROTOA & BOY 23: THE FORGOTTEN BOYS OF BRAZIL receive top honour at 13th Montreal Black Film Festival

Hablando sobre Centroáfrica

Hablando sobre Centroáfrica:

«Los párpados cerrados de Centroáfrica» continúa su recorrido internacional

«Los párpados cerrados de Centroáfrica» continúa su recorrido internacional, participando en la Sección Oficial del The Montreal International Black Film Festival.

CENTRAL AFRICAS’ CLOSED EYELIDS

«La República Centroafricana atraviesa una situación calamitosa»

Artículo sobre Centroáfrica y el documental «Los párpados cerrados de Centroáfrica» en El Diario Vasco.

Entrevista en Directa.cat

.

ENTREVISTA COMPLETA
«Amb el documental, intentem desmentir que el conflicte centreafricà sigui religiós»
El documental ‘Los párpados cerrados de Centroáfrica’ s’ha estrenat recentment i ara està de gira per l’Estat espanyol. Entrevistem les autores de la pel·lícula, Berta Mendiguren i Alfredo Torrescalles

El documental va ser seleccionat al Fespaco (Festival Panafricain du Cinéma de Ouagadougou), celebrat a Burkina Faso Dànae Quiroz
SERGI BERTRAN SÒNIA PÉREZ 15/06/2017
El bel·licisme i el neoliberalisme de Donald Trump
Los párpados cerrados de Centroáfrica (Fascina Produccions, 2016) és un documental realitzat per Berta Mendiguren i Alfredo Torrescalles, en el qual es mostra la realitat de la República Centreafricana, una gran desconeguda a Occident. Recentment, l’obra va ser seleccionada al Fespaco (Festival Panafricain du Cinéma de Ouagadougou), celebrat a Burkina Faso.

Des dels anys seixanta, el país ha sofert conflictes violents cada deu anys. En 2013 esclata el conflicte més recent arran del cop d’estat contra el llavors president François Bozizé. En aquest moment, la coalició anomenada Seleka pren el poder a les grans ciutats del país, generant una resposta per part dels grups a favor de Bozizé, que creen així el moviment Anti-balaka. Després d’anys d’inestabilitat social, econòmica i política, i amb un conflicte armat cada vegada més cruent, l’estat fa fallida i deixa el país en mans dels senyors de la guerra.

Des dels mitjans occidentals s’ha informat del conflicte com una guerra entre cristians i musulmans. Davant això, Berta Mendiguren i Alfredo Torrescalles realitzen un treball d’aproximació a la realitat del país, donant veu a un mosaic de testimonis que ajuden a entendre que aquesta guerra va molt més allà de les creences religioses.

Mendiguren és doctora en antropologia de la medicina i experta en cooperació internacional. Des de 2010 viu a la República Centreafricana al costat de la seva parella, qui té oberta una farmàcia social a Bangui, capital del país. Torrescalles és periodista i documentalista audiovisual des de fa més de vint anys. L’any 2000 va crear una productora independent amb la qual ha realitzat diversos treballs, centrant-se en diverses problemàtiques africanes.

La República Centreafricana, un dels deu països més empobrits del món, salta als mitjans de comunicació amb el conflicte bèl·lic i el cop d’estat l’any 2013, però fins llavors era un país bastant desconegut.

Berta Mendiguren: Vivia en una situació d’inestabilitat des de fa dècades. El país era ja un dels més pobres del món abans del cop d’estat del 2013 i, a nivell internacional, ha tingut el major nombre de missions d’intervenció de Nacions Unides des del 1997. És el país, fins i tot abans del conflicte, amb major mortalitat matern-infantil del món i amb una esperança de vida entre els 42 i els 45 anys.

Què és el que us porta a voler fer visible la situació del país?

«L’objectiu era esbrinar quines són les causes profundes d’un conflicte que s’ha venut als mitjans de comunicació occidentals com un enfrontament armat entre cristians i musulmans»
Alfredo Torrescalles: L’objectiu del projecte és tractar d’explicar, a través dels mitjans audiovisuals, la realitat d’un país tan desconegut des del nostre eurocentrisme i esbrinar quines són les causes profundes d’un conflicte que s’ha venut als mitjans de comunicació occidentals com un enfrontament armat entre cristians i musulmans. No obstant això, darrere del conflicte hi ha moltes raons polítiques, econòmiques o militars. El fet religiós n’és una més, però no el leitmotiv principal.

Quins serien els actors principals que configuren avui dia el conflicte?

BM: Hi ha dos bàndols clars, i molt dividits internament, que són els Seleka i els Anti-balaka. Dins dels Seleka hi ha cinc grups que s’uneixen a finals de l’any 2012 per donar el cop d’estat contra Bozizé. Aquests cinc grups tenen projectes molt diferents i dins hi ha molts subjectes lliures que s’hi uneixen com a mercenaris. Passa el mateix del costat dels Anti-balaka, que estan a favor de l’antic president Bozizé, però on també hi ha també molts joves que hi troben una identitat per donar sentit al seu dia a dia. Amb el documental, nosaltres intentem desmentir que el centreafricà sigui un conflicte religiós.

AT: En quant a actors principals del conflicte, d’una banda hi ha la població que sofreix i també la que s’involucra en assumptes de guerra, però hi ha una oligarquia de persones que arriben al poder, s’enriqueixen i fugen quan els obliguen a acabar el seu mandat. Finalment, un altre actor important entre la societat centreafricana són les organitzacions estrangeres com l’ONU, la Unió Africana i les ONGs. També cal destacar la implicació d’altres països com Txad, Gabon, Congo i Sud-àfrica, o uns altres menys visibles com Xina, França o els Estats Units.

Més enllà de les potències internacionals, hi ha una motivació pròpia de la gent que es revolta?

«És molt fàcil mobilitzar la població a partir d’identitats excloents: l’altre és el dolent, l’estranger, el musulmà o el que ve d’un altre país»
AT: A la República Centreafricana, els mitjans de comunicació són gairebé inexistents i la informació es mou per rumors. Al començament del cop d’estat de 2013, es deia que el grup Seleka estava compost majoritàriament per mercenaris estrangers, però es tractava d’una coalició de cinc grups centreafricans de perfils diferents. Aquests rumors es van crear per generar una dinàmica molt perversa per castigar els Seleka. És cert que hi havia mercenaris del Txad i de Sudan, però la falta d’informació fiable va fer que es titllés els Seleka de musulmans i als musulmans se’ls titllés d’estrangers invasors.

BM: És molt fàcil mobilitzar la població a partir d’identitats excloents: l’altre és el dolent, l’estranger, el musulmà o el que ve d’un altre país. Quan els joves no tenen res a fer, és molt senzill escalfar-los i que estiguin disposats a agafar les armes. L’atur estructural que ja hi havia abans del conflicte propicia que els rumors fructifiquin i resulti molt senzill manipular la població en contra de la gent musulmana.

I els musulmans com s’enfronten al conflicte?

BM: Abans del conflicte, vaig poder estar en un dels campaments del grup Seleka. Et deien que vivien en total abandó. No és que el govern central no se’n recordés del nord o dels musulmans, és que no se’n recordava de ningú. Al sud, l’església havia desenvolupat tota una estructura d’obra social. Aquesta va ser una de les raons reals de la insurrecció: l’oblit de la població civil del nord.

«La pròpia societat centreafricana ha de tenir autonomia per establir les seves regles» / Dànae Quiroz

Al documental, parleu de les dones que advoquen per una resolució pacífica del conflicte. Són més eficaces les formes pròpies i autònomes d’organitzar-se que les de les ONGs i altres grups formals?

AT: Tot és necessari i complementari, però la pròpia societat centreafricana ha de tenir autonomia per establir les seves regles. Les organitzacions d’altres països han d’anar amb compte amb les fórmules de resolució del conflicte que no són pròpies d’aquesta societat. La intervenció estrangera ha creat programes des d’una visió occidental, que no tenen perquè funcionar.

BM: D’altra banda, el paper que tenen les dones és fonamental. Són les que traslladen generacionalment els valors morals, estan molt més al marge de la guerra i són claus per a la resolució del conflicte. Fa temps que les organitzacions que operen al país estan treballant amb dones en comitès de mediació.

Un dels programes actuals és el desarmament, ja que la gran majoria de la població està armada. D’on surten els arsenals?

«Cal destacar que a la guerra de la República Centreafricana no s’ha usat armament pesat. Generalment, s’ha utilitzat armes de mà i matxets, que són el que tothom podia procurar-se»
AT: Hi ha teories per a tots els gustos. Al principi es va afirmar que gran part de les armes venien de Líbia, a l’època del derrocament de Gadafi. També existeix un mercat negre en el qual trobes kalashnikovs per deu euros o granades de fabricació xinesa per un euro. Es creu que les armes entren per la frontera de Sudan, que té un conflicte bèl·lic obert en el qual sobren arsenals.

BM: Cal destacar que a la guerra de la República Centreafricana no s’ha usat armament pesat. No hi ha grans mitjans armamentístics com a altres conflictes. Durant el cop d’estat, només hi havia un helicòpter que havia comprat de segona mà Bozizé a Romania, res més. Generalment, s’ha utilitzat armes de mà i matxets, que són el que tothom podia procurar-se.

De fet el matxet és un símbol que apareix sovint en aquest conflicte. Anti-balaka significa “anti-matxet”?

AT: En llengua sango significa això, però realment Anti-balaka ve de “anti-bal-aka”, és a dir, de “bala” en francès i “AK” de kalashnikov. L’origen prové dels grups d’autodefensa que sorgeixen als anys 90 com a forma d’estructurar-se contra els bandits i davant la falta de seguretat per part de l’estat. Es protegeixen amb uns amulets anomenats grí-grí, que et fan immune a les bales de l’AK-47.

BM: Tots aquests grups que neixen a partir dels Anti-balaka sorgeixen sobretot en una zona on existeix una ètnia que dóna suport a l’antic president Bozizé. Entre 1927 i 1930, aquesta ètnia ja es rebel·la contra l’invasor francès, utilitza aquest tipus de matxets i es protegeix amb grí-grís. Actualment, s’ha continuat amb el mateix modus operandi.

Què queda encara del colonialisme francès?

«Com a potència colonial, França pretén perpetuar una relació de submissió a tots els nivells. També juga el seu rol a la guerra econòmica que es lliura amb Xina i Rússia»
BM: Queda un sentiment no massa positiu cap al francès, a més d’una sèrie d’acords que donen prioritat a les empreses franceses als mercats de matèries primeres. Moltes de les empreses que hi ha al país són franceses o libaneses. A més, les excolònies africanes també arrosseguen molts deutes amb França.

AT: Econòmicament, la República Centreafricana és un dels països més pobres del món, però un dels més rics en recursos naturals. Com a potència colonial, França pretén perpetuar una relació de submissió a tots els nivells. També juga el seu rol a la guerra econòmica que es lliura amb Xina i Rússia en tot el continent africà. En aquest context, els recursos naturals estan a l’origen del conflicte bèl·lic recent i cal denunciar l’explotació per part d’altres països que s’enriqueixen a costa de la República Centreafricana.

Com a resum, hi ha alguna perspectiva de pau per a la República Centreafricana?

BM: Els interlocutors de la comunitat internacional no coneixen les característiques del país, estan en els llocs de poder i no saben què succeeix sobre el terreny. Aquesta situació provoca que esclatin noves flames del conflicte. A dia d’avui, a la República Centreafricana es produeixen moltes injustícies. Hi ha persones que actuen com a senyors feudals, ètnies que estan per sobre d’altres ètnies, racisme i segregació. En aquest sentit, la societat centreafricana ha de generar les seves pròpies dinàmiques per trobar una via de sortida al conflicte i construir noves estructures per a un futur millor. Estem veient l’embrió, però encara falta molt treball.